Elcsúszott a munkahelyén – azóta se állás, se kártérítés


agnes

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Egy szerencsétlen munkahelyi balesetben megsérült Ágnes térde. Az orvos akkor gumiharisnya viselését javasolta – azóta nem hogy javult, de tovább rosszabbodott az asszony állapota. Rendes állást vállalni nem tud, ahogy perelni sem, a hivatalos orvosi iratoknak ugyanis nyoma veszett.

Ágnes ápolónői végzettséggel rendelkezik, és munkahelyén, az egri kórházban érte a baleset, ahol a higiénia-osztályon dolgozott a gépteremben. Mint mondta, már hetek óta rossz volt ott egy gép, folyt belőle a víz: ő azon csúszott el, és esett rá a térdére. A zúzódott testrész miatt két hónapot töltött táppénzen, ám mint fogalmazott, a fájdalmai egyáltalán nem csillapodtak.

– A felülvizsgáló orvos azt mondta, hogy kapok egy gumiharisnya-szerű dolgot, és mennem kell dolgozni. De állandóan fájt a térdem, nehezen mozogtam, dagadt – emlékezett vissza.

Ahogy telt az idő, Ágnes fájdalmai egyre elviselhetetlenebbek lettek, egyre több időt töltött otthon. Lassan világos lett, hogy a térde hosszú évekig, vagy talán soha sem fog teljesen meggyógyulni, ezért úgy döntött, kártérítési igénnyel lép fel a munka törvénykönyve értelmében.

Kompenzálnia kell a munkaadónak 

– Abban az esetben, ha valakit olyan jellegű baleset, sérülés ér a munkahelyén, amely a munkaképességét érinti, és ennek eredményeképpen nem tudja elérni azt a keresetet, amelyet korábban egészséges emberként, akkor jogosulttá válik keresetpótló járadékra – mutatott rá Bacskó László ügyvéd.

Vagyis ha valaki korábban keresett 200 ezer forint nagyságrendű munkabért, majd a balesettel összefüggésben a munkáltató csak olyan munkakörben tudja foglalkoztatni, amely után 150 ezer forintot tud fizetni, akkor 50 ezer forint keresetpótló járadékra válik jogosulttá, havi rendszerességgel – fejtette ki.

Ezt a járadékot a károsult élete végéig fizetni kell. A jogász tapasztalata az, hogy ezt a munkáltató gyakran egy összegben váltja meg. Hogyha egy havonta 10 ezer forintos összegről beszélünk, 35-40 éves ember esetében többmilliós tétel is lehet.

Eltűntek az iratok 

Ágnes be akarta gyűjteni a kártérítési igényhez szükséges iratokat, de nem járt sikerrel. Kiderült, hogy nincsenek meg a kartonjai, a baleseti ambulanciai, az ortopédiai és a traumatológiai dokumentációi is eltűntek. A perdöntő szakvéleményeket tartalmazó orvosi papírok nélkül sehol sem tudta bizonyítani, hogy állapota és a baleset között összefüggés van.

– Baleseti életjáradékot, vagy rokkantnyugdíjat szerettem volna, de mindenhonnan elutasító választ kaptam – fogalmazott Ágnes. Az eset 25 évvel ezelőtt történt, az asszony azóta harcol az igazáért. Közben már munkahelye is megszűnt.

Nehezen fizetnek 

Ha milliós kártérítésekről van szó, akkor a munkáltató, vagy a mögötte álló biztosító nem adja könnyen magát. Egy miskolci nyugdíjas férfi 2008 óta küzd a biztosítóval, hogy fizessen neki, mert egy autóbalesetben megrándult a nyaka. A biztosító szerint a férfi nyaka idős kora, nem pedig a baleset miatt fáj – pénz tehát nincs.

forrás: hirado.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>