Együk, igyuk, tartósítsuk! Galagonya, a szív természetes támogatója


galagonya1

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A szív szervezetünk motorja, fontos, hogy védjük és segítsük működését. Megfelelő életmód, mozgás és egészséges táplálkozás mellett is csak hasznára válik szívünknek, ha galagonyát, galagonya tartalmú készítményeket fogyasztunk.

A galagonya igazoltan jó szíverősítő, szívnyugtató hatású. Jótékonyan hat a stresszes, fáradt, túlterhelt szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását.

Általában teakeverékekben fogyasztjuk, fagyönggyel, medvehagymával, diólevéllel, körömvirággal, csipkebogyóval jól párosítható.

Teakeveréke értágító, ezáltal vérnyomáscsökkentő, keringésjavító hatású. Koszorúér-betegségek esetén kifejezetten ajánlott. Lassítja az érelmeszesedés kialakulásának folyamatát, segít az öregkori szívbetegségek kezelésében és hasznos a szívizmok degeneratív betegségei esetén is.

Nyugtató teák alkotórészeként is találkozhatunk vele, ez esetben citromfűvel, levendulával, komlóval, macskagyökérrel, kamillával keverhetjük. Ha altatónak fogyasztjuk, lefekvés előtt ½ órával fogyasszunk belőle 1 csészével, mézzel ízesítve a hatás fokozható.

A galagonya – és ezt klinikai vizsgálatokkal bizonyították – az egyik legbiztonságosabb gyógynövény. Hosszú távon, gyógyszerek mellett is fogyasztható. Tudni kell, hogy áldásos hatását 8 heti rendszeres fogyasztást követően kezdi éreztetni, és a kúra befejezését követően még legalább ennyi ideig fennmaradnak ezek a hatások.

Míg a teakeverékekhez a galagonya virágos hajtásvégét használjuk, addig érett, piros bogyóiból a konyhában készíthetünk finomságokat.

Hagyományos módon főzhetünk belőle lekvárt, gyümölcssajtot, készülhet belőle ivólé, bor, vagy pálinkában kiáztatva szívnyugtató gyógyital. Kedvünk és lehetőségeink szerint variálható almával, bogyós gyümölcsökkel. A megszárított bogyókat télen teakeverékekhez használhatjuk. A friss bogyókat tartósíthatjuk mézben is. Ebből naponta 1-1 kanállal fogyasztva máris sokat tettünk egészségünkért, de teaízesítőként is finom.

A szerző fitoterapeuta.

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>