Csongrád megye


csongrad_megye_1_tn

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Csongrád megye Magyarország délkeleti részén található. Északról Jász-Nagykun-Szolnok megye, keletről Békés megye, délről Románia és Szerbia, nyugatról Bács-Kiskun megye határolja. A Tisza szeli ketté, székhelye Szeged.

Csongrád megye 1

Csongrád megye az ország legalacsonyabb területe, teljes egészében síkság. A megye legmagasabb pontja az öttömösi Szerelem-domb (128 m), legalacsonyabb pontja Szegeden a gyálaréti „Lúdvár” (75,8 m)

Csongrád megye 2

Történelem:

Csongrád megye mai területe az 1950-es megyerendezéskor alakult ki, amikor hozzácsatolták a megszűnő Csanád megye Torontáli (Kiszombori) járását és Központi (Makói) járását – kivéve az egykori Nagykopáncs községet, amely ma Tótkomlós része –, illetve Békés megyéhez csatolták Kardoskút községet, amely abban az időben alakult Hódmezővásárhely határából.

Csongrád megye 3

A megye székhelyét ekkor helyezték Szentesről Hódmezővásárhelyre, majd onnan 1962-ben Szegedre. A jó minőségű termőföldnek és a kedvező éghajlatnak köszönhetően Csongrád megye átlag feletti mezőgazdasági potenciállal rendelkezik. Csongrád megye adja az ország mezőgazdasági termelésének 6,2%-át. Jelentős szerepet tölt be a megye gazdaságában, részesedése a megye bruttó hozzáadott értékéből meghaladja 7%-ot (országos szinten nem éri el a 4%-ot).

Csongrád megye 4

A vetésszerkezeten belül meghatározó volt és maradt a gabonatermesztés súlya (60-70 százalék körüli). A búza és kukorica mögött a harmadik legnagyobb területen termelt napraforgó szerepe erősödik, a cukorrépáé – a térség cukorgyárainak bezárásával – folyamatosan gyengül. A vöröshagyma, a fűszerpaprika-, a gyökérzöldség-, és a fokhagymatermelés terén az országos termelés felét a megye tájkörzetei (Makó, Szeged) adják.

Csongrád megye 5

Csongrád megyére jellemző földrajzi pontjai:

Szélső települések égtájak szerint:
– a megye legészakibb települése Nagytőke (Szentesi kistérség),
– a megye legdélibb települése Kübekháza (Szegedi kistérség),
– a megye legkeletibb települése Pitvaros (Makói kistérség),
– a megye legnyugatibb települése Pusztamérges (Mórahalmi kistérség).

Kistérségei:

Csongrádi kistérség
Hódmezővásárhelyi kistérség
Kisteleki kistérség
Makói kistérség
Mórahalomi kistérség
Szegedi kistérség
Szentesi kistérség

Csongrád megye 6

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>