Ciherek: közösséget teremtene és földet osztogat a Gyimesekben egy házaspár


hidegseg

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Van egy család, 18 hektár tulajdonosai a Gyimesekben, és nemrégiben úgy döntöttek, felosztják a területet, hogy egy olyan közösséget hozzanak létre, amelyben nem csak ők, hanem minden tag boldog, és amely egymás kölcsönös segítésén alapul. A táj festői, a levegő friss, úgyhogy akinek kedve szottyan ott lakást, nyaralót vagy akármit építeni, azt szeretettel várják.

k.á.

A terület, amelynek egy része felosztásra kerül Gyimesfelsőlok Ciherek nevű részén fekszik. Az arra pályázó személyek, családok, közösségek, intézmények, vállalkozások stb. jogot kapnak, hogy ezeken a parcellákon saját tulajdonú üdülőt (víkendházat, nyaralót), kereskedelmi vagy szolgáltató egységet építhessenek. A terület nagyobb része közös kezelésben marad, biztosítva a sportolás, túrázás, flekkenezés, pihenés stb. lehetőségét.

A Ciherek a Doszpod-házaspár (Botond és Erika) tulajdona. A projektben jelenleg ők ketten, mint alapítók és egy befektetni szándékozó érdeklődő van benne. A terület egy hónappal ezelőtt vált jogtisztává, és rögtön nyilvánossá is tettek egy felhívást a szándékukról. Azt azonban még nem tudják, hogy amennyiben nagyszámú érdeklődő akad majd, milyen szempontok szerint szelektáljanak, illetve pontosan milyen típusú lesz az együttélés, mik lesznek az ezt meghatározó szabályok: egy biztos, szeretnék, ha a lehető legnagyobb mértékben önfenntartó, egymás kölcsönös segítségén, a hagyományos székely közösségi szabályok betartásán alapulna.

„Jelenleg is több magánszeméllyel egyeztetünk, beszélgetünk. Van aki a térségben él, van aki Németországból kacsingat visszafele, de inkább a következők határozzák meg az alapjelleget: egy civil szervezet, amely a nehezebb sorsú embereket képviseli. Egy gazdálkodó szervezet, mely a jó teljesítményéről közismert. És átlagos magánszemélyek egy csoportja. Légyegében csak egy közös van a háromban: saját és a közvélemény szerint is, még tudnak mosolyogni. Banális, elcsépelt dolog? Álmodozás? Pedig mi ebben látjuk a dolgok nyitját. Szóval ennek a három pontnak az összekötésén munkálkodunk. Hál’ istennek, jelenleg biztatók az eredmények. De, ha e kicsi és jelentéktelennek tűnő ügyben sem tudjuk megszervezni a szélesebb társadalmi összefogást, akkor vélhetően más utat kell majd keressünk, így teret kell engedjünk a befektetőknek, a magánérdekek dominanciájának. Szóval még minden nyitott, de reményeink szerint a mosoly fogja meghatározni a leendő közösség együttélési szabályait. Sem szekta, sem politika, sem egyéb, efféle nyalánkság, de persze a pénzügyi alapok racionális világát mi sem tudjuk figyelmen kívül hagyni” -mondta el Doszpod Tibor a TOTB-nek.

A potenciális lakók motivációja is sokrétű lehet: építkezhetnek a kikapcsolódásra vágyók is, hiszen a terület a maga hegycsúcsban végződő részével ideális táborozóhely. De mehetnek azok is, akik nem nyaralót, hanem nyárolót építenének (csángó nyári életformához, és munkákhoz köthető lak), akik állattartással szeretnének foglalkozni, vagy akik megtermelnék a szükséges ennivalót maguknak, de ehhez jelenleg nem rendelkeznek megfelelő területtel.

Nemrégiben jelent meg a projekt honlapján egy bejegyzés, ami arról szólt, hogy a házaspár előzetes egyeztetést folytat Fikó Csabával, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének elnökével, annak reményében, hogy hamarosan a mozgássérültek is gazdálkodásba fognak a Gyimesi hegyekben.

hazikos500

Forrás

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>