Az utolsó mohikán: Buzánszky Jenő a legendás Aranycsapat tagja!


aranycsapat

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A magyar labdarúgás még mindig az ötvenes évek bűvöletében él, mert onnantól fokozatosan lefelé vezetett az út. Annak a korszaknak a csapatát joggal nevezték az Aranycsapatnak , amelynek kapusa volt Grosics Gyula vagy ahogyan elnevezték a Fekete Párduc. A 88 évet élt kapus 86 alkalommal húzhatta fel a fekete szerelését, amelybe belefért 3 VB (1954,1958,1962), egy VB ezüstérem 1954, egy olimpiai arany 1952. A kitűnő sportember már hosszabb ideje küzdött különböző betegségekkel, amelyekből mindig sikerült meggyógyulnia. 2014 június 12.-én került újra kórházba, de ebből a párharcból már nem Ő került ki győztesen. Így a legendás Aranycsapatból már csak Buzánszky Jenő kísérheti majd el utolsó útjára a legendás kapust. Nyugodjék békében.

Utóbb már csak Grosics Gyulával ketten testesítették meg azt az illúziót, ami egyre inkább elveszni látszik a magyar futballból. Ily módon, többek ők (sajnos már csak a kőkemény hátvéd, Buzánszky), mint a legendás Aranycsapat két (már csak egy) játékosa. Isten éltesse még sokáig Buzánszky Jenőt! Már csak ő maradt nekünk.

Buzánszky Jenő (Újdombóvár, 1925. május 4. –) 49-szeres válogatott labdarúgó, az Aranycsapat hátvédje és utolsó élő játékosa, edző, sportvezető, a Nemzet Sportolója. 1943 és 1947 között MÁV-munkás, 1947–1978 között a Dorogi Szénbányák munkatársa. 2010. május 4. óta a dorogi stadion az ő nevét viseli.

Bizonyság arra, hogy lehet a magyar is világelső, még ha hivatalosan csak ezüstöt sikerült bányásznia annak a lassan ködbe vesző társaságnak, amely éveken át nem talált legyőzőre a földtekén. Könyörtelenül múlik az idő, és egyre messzebb kerül Grosicsék, a Fekete párducék világverő sikersorozata, nemzedékek nőnek fel úgy, hogy nem ismerhetik meg azt az eufóriát, amit a magyar válogatott, vagy egy klubcsapatunk okozhat nemzetközi szereplésével. Pedig sok fiatal éppúgy, vagy még jobban szereti a focit, mint nagyapáik, de nekik már angol, spanyol vagy olasz színekért kell lelkesedniük, ha sikerélményhez akarnak jutni. Ronaldo, Messi, Neymar, Rooney, Robben, nekünk meg Puskás, Bozsik, Hidegkuti, Czibor, Grosics. Jenő Bácsi, még sokáig tartsd bennünk a lelket!

Felhasznált irodalom: Wikipédia

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>