Az algyői lett Az év tájháza


163_1

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Budapest, 2015. október 2., péntek (MTI) – A zsűri döntése alapján a Csongrád megyei Algyő tájháza nyerte idén Az év tájháza szakmai versenyt – tájékoztatta az MTI-t a Magyarországi Tájházak Szövetsége pénteken.

A közlemény szerint a verseny döntőjében az algyői tájház a palóc népművészet ápolása terén példaértékű munkát végző, 50 éve alapított recski tájházzal, valamint a mezőcsáti tájházzal versengett.

Tájház

Az algyői tájház 2001 óta működik, küldetése, hogy összegyűjtse, feldolgozza és a helyiek rendelkezésére bocsássa a még meglévő algyői értékeket, különös tekintettel a helyi halászatra, kovácsmesterségre és kosárfonásra. Emellett a tájház szerepet vállalt az iskolai néprajzi oktatásban, valamint a honismereti és hagyományőrző szakkör működésében.

Az intézményben gyakran tartanak kézműves foglalkozásokat, előadásokat és családi rendezvényeket, emellett időszaki kiállításokkal járulnak hozzá a településhez nem szorosan kötődő néprajzi ismeretek bővüléséhez.

A múzeumpedagógiai foglalkozásokon a gyerekek különböző korcsoportokban különféle témákkal ismerkedhetnek meg, így például a halászattal, valamint az 1930-as és az 1970-es évek algyői népéletével. Az alkalmakon a gyerekek részt vehetnek kézműves termékek gyártásában, népi ételek készítésében és gyógynövények feldolgozásában is.

A tájház 2014-ben újult meg a helyi önkormányzat 15 millió forint értékű önerős fejlesztésével, amelynek részeként a hagyományos épület helyreállítása a legmodernebb kiállítás-technika telepítésével párosult, így a tájház ma a lakásbelsőkön túl multimédiás és interaktív eszközök segítségével mutatja be a település egykori életmódját, gazdálkodását és szokáshagyományait.

Az év tájháza cím idei nyertesét pénteken az immáron tizenharmadik alkalommal megrendezett Magyarországi Tájházak Szövetségének országos szakmai konferenciáján hirdették ki – áll a közleményben.

 

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>