Árpád-kori földházat találtak


2

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Ópusztaszer – Egymilliárd forintból bővítik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot, az építkezést megelőző feltáráson az új bejárat helyén Árpád-kori földházat találtak a régészek.

– Árpád-kori földházat találtunk – jelentette be  még novemberben Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) ügyvezetője a park bejáratánál tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, a szakemberek eddig is tudták, hogy egy mezővárosra épült a történeti emlékpark, a feltárást a komplexum bővítése indokolta. – Árpád-kori árkokat is találtunk. Ahol most állunk, az egy 10–11. század fordulóján használt földház romja – mondta Kertész Péter. Az igazgató a kiállítási térben felállított maketten bemutatta, a 60-70 centiméter mély épületre sátortetőt húztak a honfoglaló magyarok, amelyet náddal fedtek be. – Tűzhelyet is találtak a régészek – tette hozzá. Kertész Péter elmondta, a földházakat az állattartók a 19. századig használták.

A főbejárat előtt találták meg az Árpád-kori földház maradványait. A szerző felvétele
A főbejárat előtt találták meg az Árpád-kori földház maradványait.
A szerző felvétele

Mint arról beszámoltunk, az ÓNTE több mint egymilliárd forintot nyert a park bővítésére. Átépítik a bejáratot, új látogatóközpontot húznak fel, körbejárhatóvá teszik a Rotundát. Az irodákat egy új gazdasági épületbe helyezik át. – A bejárat és a Rotunda közötti épületeket elbontjuk, a helyükre kerül a látogatóközpont – mondta Murka István. Az emlékpark főépítésze kiemelte, mind az új kaput, mind a látogatóközpontot tájba illően építik meg. A beruházás tavasszal indulhat, jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik.

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>