Alcsúti arborétum


alcsut

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

undefined
Alcsútdoboz

A fővárostól mindössze 40 kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik az Alcsúti Arborétum.

undefined

József nádor egykori kastélykertje 40 ha területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Kertje tájképi angolkert.
Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok.
Az óriás fák több korabeli épületet és építményt rejtenek, így szép hidakat, kilátó-zenepavilont, babaházat, medve-házat, csörgedezőt, vagy a Lourdesi barlangot.
A park gazdái, József nádor, és később József főherceg lelkes növényhonosítók voltak, akik több száz növénnyel gazdagították hazánk növényállományát. Többek között az ő munkásságuknak is köszönhető, hogy ma a park több mint 540 féle fa és cserje gyűjteménye.
Az újjáépített kápolnában a Magyarország Történeti Kertjei, a babaházban pedig a József főherceg katonái című kiállítás látható.

undefined
A park melletti csaplári erdőben található Magyarország legidősebb, 176 éves libanoni cédrusa, az etyeki úton pedig a cédrussal egyidős platánsor. Mindkettő lenyűgöző szépségű.

Az Arborétum az év 362 napján – ÜNNEPNAPOKON IS – nem viharos kirándulóidőben) reggel 10:00 órától naplementéig látogatható. (December 24-25-26-án és 31-én zárva)

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>