Aknára léphet, aki Horvátország felől érkezik majd a zöldhatáron


2009_0411fm0072

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A magyar-horvát határt eddig nem érintette a migráció, de a rendőrök már figyelik ezt a határszakaszt is. A Készenléti Rendőrség pécsi állománya mozgósítását várja a laktanyában. Szekó József, Mohács polgármestere szerint viszont nem fog kialakulni új migránsútvonal ebben a térségben.

Miután hat délnyugati megyében adtak ki riadókészültséget, és bár hivatalosan szeptember 15-étől áll fel a pécsi határvadász bevetési osztály, a Készenléti Rendőrség állománya tagjainak be kellett vonulniuk a laktanyába a múlt hét végén. Pécsen vasárnap már ott várták a parancsot a rendőrök, akiket a Helyi Híradók információi szerint nem Baranyában vetnek majd be a következő napokban, hanem elsősorban Szeged térségében.

A baranyai határnál mindenesetre nyugalom van, forrásunk szerint alig néhány menekült próbálkozott az elmúlt hetekben átlépni – Drávaszabolcsnál – a határt, és zömmel ők sem szírek voltak , hanem afgánok, bangladesiek és pakisztániak.

„Nyugalom van”

Sajtóhírek szerint a Mohácsi-szigeten is láttak már menekülteket, de Szekó József, Mohács polgármestere ezt cáfolta. Mint mondta, folyamatosan tartja a kapcsolatot a rendőrséggel, ott nem tudnak ilyesmiről.

„Nyugalom van a határon, de azért a rendőrség felkészült Baranyában is, folyamatosan figyeli a horvát határt” – mondta a határtól alig néhány kilométerre fekvő Duna-parti város polgármestere.

Ismeretes, egyre többen vélekednek úgy, hogy a szerbiai határzár miatt Horvátország, majd pedig Baranya felé veszik az irányt a migránsok. A Dráva ugyanis csak Mattyig képez természetes akadályt, a község és a Duna közötti szakaszon nincs nagyobb vízfolyás.

Aknák lapulnak a föld alatt

Szekó József nem osztja ezt a nézetet, szerinte új migránsútvonal aligha fog kialakulni erre, de elvétve érkezhetnek Magyarországra menekültek ebben a régióban.

„A horvátokat ismerve nem engedik át őket könnyen a határon, ráadásul Horvátországban még mindig vannak olyan területek, a határhoz közeliek is, ahol aknák lapulnak a föld alatt. Bár a robbanószerkezetekből rengeteget felszedtek már, de helyismeret nélkül aligha kockáztatják meg sokan az átkelést ezeken a részeken” – tette hozzá Szekó József.

A délszláv háború idején együttműködtek a menekültek

A város polgármestere emlékeztetett arra is, hogy a mostani menekülthullám egészen más, mint amit Mohács a délszláv háború idején megtapasztalt.

„Akkor együttműködtek velünk a menekültek, pontosan regisztráltuk őket, megmondták a nevüket, volt náluk valamilyen papír, és nem a zöldhatáron jöttek át, mint most. Nem is tudtuk volna másképpen beiskolázni itt a gyerekeket vagy biztosítani a felnőttek ellátását. Volt nálunk szerb, bosnyák és horvát is. Sokan hazajártak, többen ugyanis otthon hagyták családtagjukat, hogy vigyázzon a házra” – részletezte.

Mohácson akkor 6000 menekültnek sikerült ideiglenesen lakhatást biztosítani, ehhez igen komoly állami szerepvállalás is kellett. Sok barátság is született akkor, a városlakók maguk nyitották meg házaikat a menekültek előtt.

„Ők haza akartak térni, tudtuk, hogy átmenetileg segíteni kell rajtuk. A modern kori népvándorlás azonban másról szól, a mostani migránsok Európában akarnak maradni, és nem csak a háborút akarják átvészelni. Álságos azt mondani, hogy 1956-ban a magyarokat is befogadták, hiszen akkor hónapokat, éveket töltöttek menekülttáborokban Ausztriában, csak onnan tudtak továbblépni” – utalt rá.

Horvátország felé vezető új útvonalat ajánlanak a migránsoknak

Horvátországon keresztül vezető új útvonalat javasló térképeket osztanak a migránsoknak Macedóniában. Ezt már az N1 horvát hírcsatorna közölte kedden. Az Avoid Hungary – Migration news (Kerüljétek el Magyarországot – Migrációs hírek) elnevezésű Facebook-csoport térképeket készített alternatív útvonalakkal, amelyeket szórólap formájában is osztanak az illegális bevándorlóknak a görög-macedón határ macedón oldalán.

A térkép szerint az új útvonal a Vukovártól délre fekvő Tovarnikon keresztül vezet egyenesen Zágrábba, majd Szlovénián keresztül Ausztriába. Tovarnik Újvidéktől 70 kilométerre, a horvátországi Vinkovcitól pedig 30 kilométerre fekszik. Vinkovciból már menetrend szerint közlekednek a vonatok a horvát fővárosba, és az autópálya is nagyon közel van.

Az önkéntesek, akik a szórólapokat osztogatják, azért terelik új útvonalra a migránsokat, nehogy “fennakadjanak” a magyar határon, amelyet elmondásuk szerint felfegyverzett rendőrök, valamint helikopterek vigyáznak, és már elkezdték letartóztatni az illegális határsértőket.

A horvát határrendészeti igazgatóság hétfőn bejelentette, hogy nem tartanak a menekülthullámtól, miután Magyarország szigorúbb intézkedéseket vezet be határán. Kedden, a horvát közszolgálati rádió reggeli műsorában a határrendészet ugyanazon illetékese már úgy nyilatkozott, nagy a valószínűsége, hogy a migránsáradat mégis Horvátország felé veszi az irányt.

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>