Advent és Karácsony


201212011804_adventi_koszoru__20081201_113258

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Kép

A körkereszt a világ egyik legősibb jelképe. A magyar nyelvünk ezt csodálatosan magyarázza: kereszt = kör oszt. Ez a koszorú alapváza.

Kizárólag csak a kör, és a kereszt metszéspontjába tehetünk gyertyát. Amikor egy új gyertyát meggyújtunk, egy energetikai rendszert generálunk, de ez nem fizika, hanem, még amit a tudomány nem tudott leírni, a szeretet. A kereszt közepén valósul meg a teremtés, az ige, a keresztöltést nem véletlenül nevezi a magyar nép igének.

Nem is voltak depressziósok, egyéb városi nyavalyák áldozatai ősanyáink, akik szeretettel varrtak, kezükkel tésztát gyúrtak, és gyógyítottak a saját termesztésű gyógynövényekkel, fűszerekkel.Kép

A kereszt metszéspontjába télen is piros növényt például csipkebogyót tegyünk, mert ez a szín képviseli a fagyott, halott idődimenzióban az életet.

Az ötödik gyertyát is ide tehetjük. Miért öt? A négy metszéspontban levő gyertyák jelenthetik a négy őselemet, a földet, a szelet, a tüzet és a vizet, a teremtés központjában található az ötödik elem, a szerelem.

Az ősvallásunk-ami igaz kereszténység volt-alapjáig jutottunk el, amit ha magunkévá tesszük újra, szabadon ünnepelhetjük a fény, vagyis a Világ Világának születését, a Kerecsenyt, amit ma elferdítve Karácsonynak hívunk.Kép

A koszorú vázát ágakból készítsük, fűzzük őket körkörösen egymásba. Alkalmas erre a som, mogyoró, fűzfa vesszeje. Ha kész, akkor jön a kereszt, egymás mellé, és egymásra merőlegesen elhelyezett vesszők, középpontban átbújtatva, összefonva.Kép A kész alapot fenyőágakkal díszítsük. A metszéspontokba méhviasz gyertyákat tűzzünk, a közepét díszítsük piros bogyókkal.

A karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, amelyen Jézus születésére emlékeznek. Időpontja december 25-e. A keresztény hit szerint Jézus a próféták által megjövendölt Messiás, aki megváltja az emberiséget a bűntől. De az ünnep előtte is élt már, csak akkor más vallási színezete volt. Ez pedig a pogányok téli napfordulós ünnepe. Ekkor a fény diadalát ünnepelték a halál és a sötétség felett.
Vagyis: Tessék minél nagyobb és drágább ajándékot venni, hogy minél több fény jöjjön a világba, hogy a sötétséget legyőzze. Igaz? Ugye így van? Mindenki nézzen magába. Kinek miről szól a karácsony?

A karácsony régi szép szavunkból vált a mai alakjává, mégpedig a kerecsen szavunkból. Mit is jelent ez?

“E szó a régi magyar világban, midőn a sólyomvadászatok divatoztak, közismeretü vala, innen több helységek is neveztettek el róla. Mi e szó eredetét illeti, legvalószinübbnek látszik, hogy gyöke a köröskörül mozgást, keringő szállongást jelentő ker, melyből lett keres, azaz körös (körben mozog), kereső, kerese, kerecse, s. n toldalékkal kerecsen, mint élő, eleve, eleven, merő, mere, mereve, mereven, kelő, kele, kelen stb.” – Cz.F.

Gondolhat mindenki a kerecsensólyomra:
“Minthogy a ragadozó madarak egyik kitünő sajátsága a körös szállongás, innen van, hogy a ker vagy ezzel rokon kar kur gyöktől vették neveiket némely mások is, mint: kerra, karvaly (latinul is spira, vagy varus, mely mindegyik kerek görbe hajlást jelent) kur-héja.”

Tehát a az év itt ér körbe. Ekkor győzi le a sötétet a fényesség és kezdenek a napok újra hosszabbak lenni. Vagyis a téli napforduló ünnepe.Kép

Milyen szép kép. Az év is úgy forog körbe, mint ahogy a sólyom fent az égen. Körbe-körbe újra visszatérve.

Már rég elfelejtődött az eredeti kerecsen ünnepünk.
De hogy érhettünk ősi ünnepünkből át erre az alantas népbutításra, hogy a karácsony ma már csak az ajándékozásról szól?! (tisztelet a kivételnek)

Forrás:magyarfold.eoldal.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>