A tordai sóbánya a világ 25 látványossága között


1000_asp_620_somti2_1000x667_20151110_114445

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Az amerikai Business Insider hírportál “a világ 25 hihetetlen, ritkán látogatott, eldugott turisztikai látványossága” közé sorolta be az Erdélyben található tordai sóbányát.

Torda Kolozsvártól 32 kilométerre délkeletre, a Rákos-patak és az Aranyos folyó összefolyásánál épült. Már a rómaiak is bányásztak itt sót. A Magyar Királyság megalakulásának elején Torda sóbányászata előtérbe került.

Az első oklevél, amelyben megemlítik az erdélyi sót, egy I. Géza király által kiadott, 1075-ből származó oklevél. Ebben név szerint említik az erdélyi Turda várához tartozó sóvámot, mely az Aranas (Aranyos) folyó mellett van. Az oklevél érdekessége, hogy Torda város és az Aranyos folyó szavak is magyarul szerepelnek a latin nyelvű iratban. Később Torda lett az összes erdélyi sóbánya adminisztratív, irányító központja, melyet sókamarának, később sóhivatalnak neveztek.

A város híres sóbányája a 17. századtól 1932-ig működött. A második világháborúban légvédelmi búvóhelyként használták, később pedig sajtot érleltek a járatokban. Az 1990-es évek eleje óta látogatható turisztikai nevezetesség. Levegője jótékony hatású a légúti betegségekben szenvedők számára.

VIDEÓ: nézzetek szét a bányában

Fotók: Kecskés Tamás, MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>