A szomorú vidámpark


74355484

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

http://www.szellemvarosok.hu/wp-content/uploads/2013/03/vidibej%C3%A1rat.jpg

Az 1952. május elsején megnyílt Dunaújvárosi Vidám Park 1993. február elsején zárta be végleg kapuit. A több mint négy évtizeden át működő park gyermekek és felnőttek százezreit szórakoztatta.

Gazzal benőtt állatsimogató, az erdő közepén megbúvó nézőtér, szétszórt papírok és könyvek, felborított jegyárusító bódé, széttört ablaküvegek, magányos dodzsem autók csontvázai, rozsdára és korhadásra ítéltetett játékelemek, rohadó színpad és kísértetkastéllyá változott elvarázsolt kastély.
Így néz ki ma, az idén hatvan éves Dunaújvárosi Vidám Park, ami már húsz éve elhagyatottan áll, várva, hogy valamikor majd újra vidámság tölthesse be játékterét.

A ’60-as ’70-es években a vidámpark az aranykorát élte. Ha hétköznap nem is, de vasárnaponként szinte már hagyománynak számított a családoknak itt a hétvégén kikapcsolódni, a gyerekeket ”szabadon engedni”, kiélvezni a szocialista fiatalságot. Hétvégenként két darab dupla kocsis, nyitott kisbusz járta a várost, ami városrészenként megállt és fel lehetett rá szállni (0:05-nél a videóban). Végállomása természetesen a vidámpark volt.
A kutatásaim során előkerült ’66-os újságcikk szerint 8-10 ezer embert vártak az 1966. április 4.-ei szezonnyitóra, ami valószínűleg meg is valósult. Ugyan ebben a cikkben jelentik be a hatalmas utasszállító repülő érkezését, amiről a későbbiekben majd szó lesz. Ugyanakkor a nagyszínpad felújítását is ígéri az írás.

Áprilistól egészen szeptemberig igazi Kánaánnak számított a vidámpark az ifjúság körében. Talán kicsit túlzás, de szinte kiürült az egész város, mert elsején mindenki a vidámparkban volt. Ünnepi felvonulás után a ”vidi” jelentette a fő célpontot a sztálinvárosi ifjúság számára, ekkor tízezernél is több volt a látogatók száma.

A sportkomplexum melletti főkapun beérve, mindjárt balra helyezkedett el az óriáskerék. A gyermekfejjel félelmetes sebességgel forgó kerék két-három emelet magasra, a parkot övező hatalmas fák derekáig felért, szép kilátást és izgalmat biztosítva. A játékelemet 2006-ban végleg elbontották. Már csak a betonalap bizonyítja a hatalmas forgó óriás létezését.

http://www.szellemvarosok.hu/wp-content/uploads/2013/03/Tal%C3%A1n-az-utols%C3%B3-f%C3%A9nyk%C3%A9p-az-%C3%B3r%C3%A1sker%C3%A9kr%C5%91l-2006.-%C3%A1prilis.jpg

Beljebb érve a parkban, a legfiatalabb korosztály szórakoztatására megalkotott vidámságok voltak: rakétás és biciklis körhinta, elektromos kisautópálya, amiknek már szintén csak a betonalapjai találhatóak meg. A közelben volt a hajóhinta is, amire már inkább a nagyobbak ültek fel, és amivel teljesen át is lehetett fordulni.

A ’60-as években egy Liszunov LI-2T típusú repülőgép is ki volt állítva a Ságvári-kilátónál. Az 1950-ben épült repülőgépet a Magyar Néphadsereg használta, majd 1957-ben átkerült a Malévhoz, onnan pedig ismét a hadsereg tulajdona lett. Leselejtezése után, 1966. augusztus 18-án került a vidámparkba, de ismeretlen okból kifolyólag a gép szárnyszerkezete kigyulladt. Innen a szegedi vidámparkba került, ahonnan a kétezres évek elején Budaörsre vitték restaurálni, de éveken keresztül csak állt, így darabjaira vágták. Egyes források szerint az orr része még mindig látható.

http://www.szellemvarosok.hu/wp-content/uploads/2013/03/HA-LIV1.jpg

A tavasszal gyönyörűen virágzó fákkal övezett úton befelé sétálva, megpillanthatunk egy gazzal benőtt vonatot. A helyiek által csak Mukinak becézett kisgőzöst, aminek anno saját útvonala volt a park területén, egyik megállóhelye pedig a Ságvári-kilátó volt. Kezdetben ez a gőzmozdony húzta az Úttörővasút szerelvényeit is, de a technika fejlődése és a panaszok miatt – a gőzmozdony kéményéből kipattanó apró szikrák veszélyeztették az utasokat – dízelmotoros mozdonyra váltottak. Jelenleg Muki egy pár tíz méteres sínen áll, mögötte két, padokkal felszerelt kocsival. A fénykorában nagy csaták dúltak a felnőttek között, hogy ki tudja felültetni a gyermekét rá, annyira népszerű volt a fiatalok körében. Nagyon sok embernek szép emlékek fűződnek hozzá, talán ezért sem adták el akkor, amikor ismeretlen befektetők meg akarták venni, majd 1:1-es méterben lemásolni.
”Muki tulajdonképpen a dunaújvárosi Vidám Park jelképe, s egyben túlélője is, egy igazi hős.” – így fejezi ki tiszteletét Bús Csaba, a vidámpark utolsó igazgatójának, Bús Józsefnek a fia, aki szinte törzsvendégnek számított a parkban. Olyannyira, hogy sokszor ő tesztelhette az újonnan megépült játékelemeket, köztük az elektromos kisautókat is.

http://www.szellemvarosok.hu/wp-content/uploads/2013/03/201206201365.jpg

A kis vonat mellett volt az illemhely. Ettől kicsit délkeletre helyezkedett el a Ringató. Magas, kör alakú lépcsőn fellépkedve lehetett beülni egy faszerkezetű körpadra, mely forgás közben hullámmozgást is végzett (a videóban 01:18-nál). Ez a játékelem inkább az idősebb korosztály számára volt népszerű.

Ettől nem messze, a lovas körhinta épületében egészen szomorú a hangulat. Néhány elem, mint például a hintók megmaradtak, de a lovakat már valószínűleg régen elvitték. Valakinek biztosan jól mutat a lakásában az egyik paripa.
A falakon lévő, szépen megfestett indiánok és cowboyok fölötti szövegek figyelmeztetnek:
”Indulás előtt lovagolni tilos!” – ”Dohányzás és nyílt láng használata tilos!”
Ugyanis itt a legtöbb játékelem fából készült.

http://www.szellemvarosok.hu/wp-content/uploads/2013/03/IMG_27921.jpg

Mukitól pár méterre a gokart pálya található. Illetve ami maradt belőle. A kiszolgáló épület, ahonnan a kisautók rajtoltak és célba értek. De ebben az épületben voltak a szabadtéri nagyszínpad hangosító, világosító és vetítő helyiségei is egyben. Az épület előtt a ’60-as években egy szürke színű rakéta is ki volt állítva, amibe sok fiatal bele is mászott, hogy átéljék mindazt, amit Gagarin is átélt az űrben. De hogy jön ide Gagarin? – merül fel jogosan a kérdés.
J. Gagarin Sztálinvárosban – Felejthetetlen fogadtatás a Sztálin úton – szól az 1961. augusztus 22.-én megjelent újságcikk főcíme, miszerint két nappal azelőtt az ”első” űrhajós, Jurij Alekszejevics Gagarin látogatott Sztálinvárosba. A tiszteletére épült űrrakétát később a vidámparkban állították ki, a gyerekek nagy örömére.

http://www.szellemvarosok.hu/wp-content/uploads/2013/03/vidirak%C3%A9ta.jpg

Az épülettől 50-60 métere, délre található a színpad függőleges fehér fala. Ma már erdő veszi körül. Amikor a vetítőfalnál voltam bevallom, még másodmagammal sem jöttem rá a hatalmas fehér fal eredeti opciójára, annyira átvette a természet az uralmat. A széksorok nyomát sem láttam, illetve esélyem sem volt keresni a másfél méteres csalánrengeteg között. A kiszolgáló épület és a fal közötti, festett gumikkal kirakott pálya még felismerhető, de már ezt is benőtte a gaz. Az emeleten, az egyik szobában egy dodzsem csontvázat is találtam. Természetesen nem tudtam megállni, hogy ne üljek bele egy fotó erejéig.

Továbbsétálva az Ifipark felé, egy kisebb állatkeret találunk. Ez a mini ZOO a kétezres évek elején működött, jóval a vidámpark bezárása után. A feliratot ugyan megette a rozsda, de az alatta lévő ”étlapból” kiolvashatjuk az itt élt állatok fajtáit:
Kosorrú német nyúl, bütykös orrú hattyúlúd, kameruni kecske, kanadai lúd, pézsmacsőrű kacsa, magyar kecske, házi-és japán tyúk, tőkésréce, pávagalamb, gyöngytyúk, pulyka és páva. A park egyik részében még dámszarvast is simogathattak az emberek, sőt, a bejárattól nem messze egy nagy ketrec is van, amiben madarak voltak. Ez volt a vidámpark fénykorában a zene és a jegyárusító bódé. Az állatkert végül horrorisztikus véget ért. A legtöbb állatot, – köztük kilenc dámszarvast – állítólag egy kutyafalka mészárolt le.

A szabadtéri színpadon olyan előadók fordultak meg, mint például a Beatrice, Omega vagy az LGT. A ’80-as években e hármas trió koncertjein több ezer ember is összegyűlt a nagyszínpadnál, még rendőri jelenlét is kellett az előadás végén a tömeg biztonságának ”biztosítására”.

Az Ifiparkban a színpad még áll, és a mellette lévő öltöző, ahova a fellépők koncert után-közben a fáradalmaikat kipihenhették és egy kis privát szférát kaphattak. Koncertezett itt például Charlie, Tátrai Tibor, Balázs Fecó, az Edda és Wastaps. Jellemző vendég volt még a Korál együttes, szinte már hagyományosan minden évben május 1-jén, a fáklyás felvonulás után ők zenéltek.
Nyers László olimpikon egymaga volt a biztonsági személyzet az Ifiparkban. A Panoráma étteremnek és szórakozóhelynek már csak hűlt helyét lehet találni. A Panoráma elnevezés onnan ered, hogy az étteremtől északi irányba haladva, a kerítés sarkához érve régen gyönyörű kilátás nyílt a Dunára, amikor még kisebbek voltak a fák. A Movie nevű szórakozóhely sárga csuklós Ikaruszát, – ami az épület része volt -, már régen elszállíthatták valamelyik roncstelepre vagy bontóba.

Tovább bolyongva a parkban, felfedeztünk egy épületet, nevezetesen a céllövöldét. Valószínűleg a vidámpark bezárásakor itt raktározhatták el a felgyülemlett dokumentumokat. Ezer és ezer papírlap, számla, nyomtatvány hever most a földön, de egy tábla még most is játékra biztat: Zsákbamacska! Egy húzás: két jegy!

A fűvel benőtt úton tovább haladva – ebben a feje tetejére állt világban – belebotlunk egy hasonló helyzetben lévő kis faházba. Talán egy vihar intézhette el így?
A bódé közelében megtaláltuk a horgászok paradicsomát is.

A táblán lévő felirat így szól:
”Egy fogás egy darab jeggyel. Mindegyik hallal nyerhet, ha a halat visszaadja és jót választ” A kis szigeten lévő tábla körül úszkáltak a számozott fából készült halacskák, amiket ha kifogott az ügyes fiatal és odaadott a bódéban ülő hölgynek, ő pedig a kis horgász elé rakott három bőrkötéses füzetet, és ha az illető jól választott, a halon lévő számmal megegyező szerepelt benne. Akkor választhatott magának ajándékot.

Közben kicsit eltévedtünk, de amint megláttam a gigantikus vasbeton pókot tudtam, hogy helyben vagyunk. Elérkeztünk a dodzsem pályához, ami fölött egy méretes nyolclábú ágaskodott, a játéktér közepén pedig magányosan állt egy tizenhatos számú dodzsem.
– Valaha rengeteg fiatal ült benne, talán még Te is ütköztél vele, kedves olvasó. És most nézd meg mivé lett…
Az irányító berendezésnek természetesen nyoma sincs már, ablakok betörve, a pályán konkrétan több fa is elkezdett kinőni.

http://www.szellemvarosok.hu/wp-content/uploads/2013/03/201206201404.jpg

Dodzsem pálya

A óriás pók közelében több, kisebb épület is áll, az egyik egyfajta raktárként üzemelhetett, két, flippergéphez hasonlító szórakoztató eszközt is találtunk bent, TELESPORT felirattal, továbbá jó pár Sztár kólás üveget. Igazi retro fíling.
A mellette lévő épület volt a nyerő-és játékgépek otthona. Akadt itt többféle flippergép, tv-játék, pisztolyos játékok, elektromos rulett és zenegép is. A falon lévő felirat pedig még bíztatott is: „Próbálja ki ügyességét!”, ”Aki mer, az nyer!”
A pénzváltó kis ablakán bekukkantva látni lehetett, hogy hatalmas rendetlenség van az asztalon. Iratok, szemetek szanaszét, de a pénztár fémpénztárolója még megvan.

Nagy nehezen elérkeztem az utolsó állomáshoz, ugyanis az elvarázsolt kastélyt nagyobb erőfeszítés árán sikerült csak megtalálni. Talán a fő oka az lehet, hogy már inkább kíséretkastélyra hasonlít, mintsem elvarázsoltra.
Egy hosszabb lépcsősorozaton lefelé haladva, bent a fák sűrűjében megláttam a kastélyt. Belépve, a falakon többek között Medve Lászlót (alias Maci Laci), a The Flinstonest és a Mézga családot fedeztem fel, de több más, számomra ismeretlen rajzfilmfigura is visszaköszönt. A kastély elemei között volt mozgó falépcső, vicces, görbe tükrök, rázó/pörgő – és hirtelen hátracsukló szék, sötét labirintus és egy hatalmas forgó fahordó vagy mókuskerék is, – ki hogy nevezte -, aminek az egyik végében az erőteljesen felfelé áradó levegő sokszor nyakig felfújta a lányok szoknyáját a fiúk örömére. A fiatal felnőttek leginkább az alkohol hatása alatt lévő társaik ügyetlenkedésein szórakoztak a legjobban.

http://www.szellemvarosok.hu/wp-content/uploads/2013/03/Vid%C3%A1mPark17.jpg

Az elvarázsolt kastély

Amit nem a vandálok tettek tönkre, azt a természet intézte el. A két évtizede használatlanul álló vidámpark elemeit szép lassan megeszi a rozsda vagy elkorhadnak.
”Így múlik el a világ dicsősége…” – szokták mondani.

– De vajon miért zárt be a népszerű vidámpark “Megunták a fiatalok” A rendszerváltás lehet az egyik kiváltó oka? Talán nem vonzott már annyi látogatót, mint fénykorában? Veszteséges volt?
Meg volt szabva, hogy a belépő és az egységjegy nem lehetett olyan drága, hogy egy átlagos dolgozó család ne tudta volna megfizetni, így az alacsony bevételek mellett a vidámpark állandóan veszteséget termelt, és szinte sosem volt nyereséges. Minden évben jelentős városi támogatás kellett ahhoz, hogy üzemelhessen a park, különben már régen csődbe ment volna. Ezek után még megjelent a bevételeket terhelő 25 százalékos áfa, a munkabérre rakódó 43 százalékos tb-járulék és szigorúbbak lettek a munkavédelmi-baleset megelőzési szabályok is. Nem beszélve arról, hogy az amúgy is rendkívül energiaigényes játékok áramának az árát is jelentősen emelték. Az sorozatosan emelkedő költségek és egyéb kiadások hamar a hanyatlás szélére sodorták a vidámpark amúgy is süllyedő hajóját.

A kérdés fennáll: Érdemes lenne-e felújítani a mai fiataloknak, akik szinte már kisiskolás koruktól több órán át a számítógép előtt ülnek? Lenne-e rá kereslet a mai fiatalság körében, vagy manapság már más teszi boldoggá az ifjúságot?
A tavalyelőtt bezárt pécsi, és a haldokló Budapesti Vidám Park látványa után már aligha lenne rá kereslet.
De van-e még remény, hogy bármilyen formában újra életet leheljenek a dunaújvárosi emberek ebbe a csernobili hangulatot idéző parkba?

Boda András újságíró/lokálpatrióta, a ”Hétlövet” (www.hetlovet.com) szerkesztője szívén viseli az egykori vidámpark sorsát, sőt, több átfogó cikket és visszaemlékezést is írt róla honlapján. Célja az egykori vidámpark újjáélesztése. Ő közparkként lát benne fantáziát, hisz az egész terület egy zöld övezet közepén fekszik, ahol az emberek munka után és hétvégén ki tudnának kapcsolódni, sétálni, kocogni, kutyát szabadon engedni, a családosok pedig gyermekeikkel lenni a szabadban. Talán még egy színpad és egy szabadtéri mozi is belefér az elképzelésbe.
Ebbe a kezdeményezésbe nyúlt segítséget a Szellemvárosok blog.

Ha nem is úgy, ahogy fénykorában, de talán van esély újjáéleszteni a parkot. A parkot, amihez rengeteg embert megannyi szép emlék fűz. A parkot, ami ma már leginkább a pripjatyi vidámpark hangulatát idézi.

(A vidámpark területe őrzött, a parkban megfigyelőrendszer működik!!!)

Fotók: Nyári Ildi
Forrás: www.hetlovet.com, forrás: szellemvarosok.hu

Még néhány fotó:

 

Mikor még üzemelt…

 

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>