A magyarok tanítója?


10302

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

betyarvilag_adalbertSzent Adalbert a közép-európai népek térítőjeként vonult be az egyháztörténelembe. Megfordult Géza fejedelem udvarában, majd mártírhalált halt a litvánok között.

 

Árpád magyarjait rendszerint féktelen barbárnak ábrázolják a hazai tankönyvek és a szakirodalmi művek, holott erre semmilyen konkrét bizonyíték nem áll rendelkezésre. Éppen ellenkezőleg, a legtöbb megévő, egyháztörténeti adat arra utal, hogy mi, magyarok megbecsültük a keresztény misszionáriusokat, Metód püspököt egy al-dunai magyar király fogadta és megajándékozta, majd a hozzánk látogató Adalbertet is szívesen fogadták a fejedelmi udvarban. Különös ódon, nálunk semmi bántódása nem esett, ellenben a csehudvaról menekülnie kellett, majd halálát a poroszok okozták.

Vojtekből Adalbert

A szent életéről annyit tudunk, hogy a mai kelet-cseh Libice vidékéről származott előkelő családból, apai ágon a fejedelmi Szlavnik ágból eredt, aanyai ágon pedig szász felmenőkkel rendelkezett. Szülei először világi pályára szánták Vojteket, de amikor súlyos betegségből felgyógyult, úgy döntöttek, hogy egyházi szolgálatra adják. Az ifjú Magdeburgban végezte tanulmányait és felvette az Adalbert nevet. 981-ben szentelték pappá Prágába és két év múlva, 983-ban már püspök lett. Adalbert azonban nem otthon akart ülni, hanem missziós munkát kívánt végezni, ezért 988-ban elzarándokolt a pápához és azt kérte tőle, hogy engedje elzarándokolni Jeruzsálembe. A pápa hiába mondott igent, az otthoniak nem adták rá áldásukat, az otthoni kilátástalan helyzetből Adalbert elmenekült, elhagyta Prágát és a magyar fejedelmi udvarba érkezett, ahol Géza fejedelem örömmel fogadta. A források szerint ő keresztelte és bérmálta meg a későbbi Szent Istvánt és hirdette a keresztény tanokat. Bár a keresztény írások Adalbert jelentős térítő tevékenységéréől szólt, de ez erős túlzásnak mondható, hiszen csupán egy, legfeljebb másfél évet tartózkodott nálunk és ideje nagy részét a fejedelmi udvarban a gyermek István nevelésével tölthette.

A poroszok bűne

Adalbert egy idő múlva elhagyta a magyar udvart, lehet, hogy nálunk már széles körben ismertek voltak Krisztus tanai. Adalbert olyan helyet keresett, ahol a keresztény tanokat egyáltalán nem ismerték, így jutott el északra a poroszok közé. A szent életű püspököt nem a barbárnak tartott magyarok koncolták fel, hanem a Danzig mellett élt vad germán népek, a poroszok, akik –velünk ellentétben – nem ismerték a vallási türelem fogalmát és az oda térítőútra ment püspököt egy lándzsával aljas módon leszúrták. A püspököt lengyel földön temették el, emléknapját április 23-án ünnepli a keresztény egyház.

OB

Forrás

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>