A legtöbb áldozat idős ember


1762_aldozatvedelem_tn2

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A rablások, trükkös lopások és csalások leggyakoribb áldozatai a nyugdíjasok, ezért bűnmegelőzési előadásokat szervez Józsefváros önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala a kerületi idős klubokba. Az előadássorozat annak a bűnmegelőzési és áldozatvédelmi programnak a része, amelyet tavaly indított az önkormányzat a fővárosi kormányhivatallal és a budapesti rendőrséggel együttműködve. A sorozat első előadását a Reménysugár Nyugdíjas Klubban tartották.

Senkit ne engedjenek be a lakásba, ha egyedül tartózkodnak otthon; mert a bűnözők gyakran szerelőnek adják ki magukat – hangsúlyozta dr. Simon Angéla, a fővárosi kormányhivatal áldozatsegítő osztályának munkatársa a Mátyás téri Reménysugár Nyugdíjas Klubban. Az előadás annak a programsorozatnak az első állomása volt, amelyet Józsefváros önkormányzata szervezett Budapest Főváros Kormányhivatalával közösen.

 

Az áldozatsegítő osztály munkatársa elmondta, ha az utcán megtámadnak valakit, inkább adja oda az értékeit, ne ellenkezzen, mert súlyos sérülés lehet a következménye. Felhívta az idős klub tagjainak a figyelmét arra is, ha bárki lopás, csalás vagy rablás áldozata lesz, a legfontosabb, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen.

 

Súlyos esetben azonnali pénzügyi segélyt kérhet az kormányhivatal áldozatsegítő osztályától, ennek azonban szigorú feltételei vannak: be kell nyújtani a rendőrségi jegyzőkönyvet, igazolni kell, mikor vette fel a nyugdíjat, van-e a folyószámláján pénz, mennyit kell fizetnie a közüzemi számlákra, közös költségre, illetve milyen gyógyszereket kell kiváltania – sorolta az előadó. dr. Simon Angéla beszélt arról is, a sértetteknek jogi –durvább bűncselekmények esetén – pszichológusi segítséget is tudnak nyújtani. A kormányhivatal áldozatsegítő osztálya a XI. kerületben, a Budafoki út 59-ben, a Földhivatal épületében található.

 

Az előadássorozat április 30-án a Víg Otthonban folytatódik, május 8-án az Őszikék, május 12-én a Napraforgó, május 15-én a Ciklámen Nyugdíjas Klubban, május 22-én pedig a Mátyás Klubban tartanak tréninget a józsefvárosi időseknek.

 

Józsefváros önkormányzata tavaly nyert támogatást a fővárosi kormányhivatallal és a budapesti rendőrséggel közösen benyújtott  pályázatra. A támogatás összege 119 millió forint volt. Ebből Józsefváros közel 20 millió forintot nyert.

 

A projektnyitó sajtótájékoztatón Kocsis Máté polgármester kiemelte, a programban a veszélyeztetetteknek tréningeket, előadásokat tartanak, a munkába pedig bevonják az állami és a civil szervezeteket is. Kocsis Máté akkor megjegyezte, büszke arra, hogy Józsefváros a “jégtörő hajója” lehet egy ilyen típusú közös munkának. Hozzátette, Józsefvárosban közel 35 ezer idős ember él, akik potenciális áldozatai lehetnek egyes bűnözői csoportoknak.

Forrás:http://jozsefvaros.hu/hir/1762/a_legtobb_aldozat_idos_ember/

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>