A gyapjúlepedő szövése és ványolása Gyergyóremetén


b_200_200_16777215_00___images_thumbnails_a_a_gyapju

Hirdetés

Hirdetés betöltése...


b_200_200_16777215_00___images_thumbnails_a_a_gyapju.jpgA Gyergyói-medencében, Eszenyőpatakán él Góga Rozália parasztasszony, kitűnő ismerője és művelője a különféle szőtteseknek. 1937-ben született, s egyike azoknak az asszonyoknak, akik soha nem hagyták abba a szövést és ma is legkedvesebb munkájuknak tartják. Szövőszobája abban a vízimalomban található, ahol ma is él.

41 perc hosszúságú film sorra veszi azokat a munkafogásokat, amelyek egy gyapjúlepedő, ismertebb nevén cserge elkészítéséhez szükségesek. Bemutatja a juhok nyírását, a gyapjú mosását, fésülését, a fonás menetét. A felvetőfonal a vetőfára kerül, majd a szövőszékre (esztovátára), a megszőtt, hosszú gyapjúcsíkot elvágás után beszegik, összevarrják, s végül a ványolással válik tömörebbé, erősebbé (lomos lesz).

A filmet egy idős asszony megérkezése, majd hazaindulása foglalja keretbe. Egy csergét hoz magával mosásra, tisztításra, s ennek kapcsán elevenedik meg egy takaró készítése a kezdetektől egészen a kész állapotig. A csergekészítés is elfelejtődőben van, megörökítése a jövő számára fontos. A felvételek lehetővé teszik a szövés ezen változatának a megtanulását.

A felvételeket Zsigmond Attila készítette. A forgatókönyvet írta és a filmet rendezte: Nagy Mari és Vidák István. Még több video: http://bit.ly/mma-tv

Forrás:http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/4589-a-gyapjulepedo-szovese-es-vanyolasa-gyergyoremeten

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>