A cseh kormány is kész a hadsereg bevetésére


brigadni-vyvedeni-na-doupove-07

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Amennyiben a migrációs válság közepette a cseh-osztrák határ védelmére nem lesz elegendő a rendőrség ereje, a kormány kész a hadsereg bevetésére is – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, a képviselőház ülésén elhangzott beszédében.

A kormányfő a cseh képviselőház rendkívüli, migrációval foglalkozó ülésén ismét elutasította a kötelező menekültkvótákat, és nyomatékosította, hogy nem a migráció következményeit, hanem okait kell kezelni.

A jelenlegi migrációs helyzet súlyos, és európai megoldást igényel – szögezte le Sobotka. “Nem igaz, hogy ne lennénk szolidárisak. Ennek az ellenkezője igaz” – szögezte le Bohuslav Sobotka néhány európai uniós ország vezetőjének bíráló szavaira, miszerint Csehország és az egész visegrádi csoport azáltal, hogy elutasítja a kötelező kvótákat, nem szolidáris a menekültekkel.

A cseh miniszterelnök szerint Európának a külső schengeni határok védelmének megerősítésére kell összpontosítania, és ott kell kiválasztani a migránsok közül, ki az igazi menekült és ki a gazdasági bevándorló. Hangoztatta: a menekültkvótáknak csak akkor lenne értelme, ha működne a többi intézkedés. Ellenkező esetben a kötelező menekültkvóták elfogadása csak “meghívó” lesz további gazdasági bevándorlóknak.

A migrációs probléma kulcsa – mutatott rá Bohuslav Sobotka – Szíriában és Líbiában van, ezekben az országokban kell megállítani a háborút, stabilizálni a helyzetet, és az eddiginél határozottabb közös fellépésre van szükség az Iszlám Állam ellen is.

Csehország a migránsoknak nem célországa, csak átutaznak rajta – ismételte meg a kormányfő.

Milan Chovanec belügyminiszter szerint, a menekültek, mihelyt kiengedik őket a táborokból a cseh hatóságok, azonnal Németország felé veszik az irányt. Chovanec szerint a menekültválság közepette Európa megfeledkezni látszik Ukrajnáról, ahonnan a helyzet romlása következtében újabb menekülthullám indulhat el. A cseh belügyminiszter szerint mintegy 50 ezer ukrán állampolgárnak ebben az esetben Csehország célország lenne.

MTI

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>