2019-re készülhet el az új Duna-híd


ujhid

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A magyarországi jogszabályi változások miatt csúszik a kivitelezőre vonatkozó közbeszerzés kiírása. 


A Híd parlamenti képviselője félévente interpellációs kérdések formájában kér tájékoztatást Ján Počiatek közlekedési és régiófejlesztési minisztertől a beruházással kapcsolatos aktuális helyzetről, legutóbb éppen a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzés csúszásának okairól.

A miniszter válaszában kifejtette: a beruházás vezető partnere Magyarország, ő végzi a közbeszerzést, ám déli szomszédunknál változott a jogszabályi háttér, emiatt késlekedik a közbeszerzés kiírása. Ha azonban első nekifutásra sikerül győztest hirdetni, az építkezés szeptemberi megkezdése reális időpont. A beruházáshoz szükséges pénzt az Európai Unió már jóváhagyta és a 2016-2018-as költségvetéstervezetében Szlovákia is számol az önrész költségeivel.

Bastrnák Tibor a Komáromot elkerülő északi körgyűrű építésének menetéről is tájékozódott. A tervek szerint a körgyűrű kapcsolódna a majdani, Galgócig vezető gyorsforgalmi útra, amely Érsekújvárnál átszeli az R7-es déli gyorsforgalmi utat, Nyitránál pedig az R1-est. A miniszter szerint a megvalósíthatósági tanulmány 2016 végéig készülhet el, és további egy-két évig tart az építkezés engedélyeztetési folyamata.

A képviselő Peter Žiga környezetvédelmi minisztert is interpellálta a komáromi gátrendszer megerősítése ügyében. A 2013-as nagy dunai árvíz után Tibor Matejička képviselővel kezdeményezte a gátrendszer felújítását; első fázisban tavaly új mobilgátakat kapott a város. Második fázisként a Duna bal partjának és a Vág jobb partjának megerősítése van tervben, összesen 6,9 km-es szakaszon, a két vasúti híd között, továbbá egy mobilgátak tárolására szolgáló raktár megépítése. A beruházás értéke 2,4 millió euró. Jelenleg az építési engedély kiadásához szükséges tanulmánytervek kidolgozása folyik.

forrás: ujszo.com

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>