10 titkos hely Magyarországon – ezekről még biztos nem hallottál!


vizimalom-600x399

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

1. TENGERPART. Nem elírás: a Kőrös torkolatánál Csongrád városa mellett a gyönyörű homokos fövenyen igazi tengerparti hangulat fogad. Itt kezdődik a Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület, ahol nem csak fürdőzni szoktunk, hanem nagy kirándulásokat, kenutúrákat is teszünk.

korostorok001

2. SOKTEMPLOMOS FALU. A bakonyalján, szőlőhegyekkel körülvett medencében bújik meg a varázsos hangulatú Dörgicse. Itt van talán az egy főre eső legnagyobb templomsűrűség: a 300 állandó lakosra összesen 7 templom jut, igaz ebből három középkori eredetűnek már csak a romjai vannak meg.

dorgicse

3. VIZIMALOM. Közép-Európa legnagyobb vizimalma itt van Magyarországon, Túristvándiban. A ma is működő malom a XVIII. században épült és igazi ipartörténeti ritkaságnak számít, hogy a víz nem felülről folyik a kerekekre, hanem a kerekek lapátjai merülnek bele a folyó vizébe.

vizimalom

4. KISVASÚT. Hazánk legrégebbi kisvasútja éppen idén 125 éves: Károlyi István gróf 1888-ban építtette, hogy a pálházi fűrészüzemet kiszolgálja. Hegymenetben lovak vontatták, a fával megrakott kocsik pedig maguk gurultak le.

pálháza

5. FESTETT MENNYEZET. Képtelen vagyok megunni az ormánság csodálatos templombelsőit. A református templomok fakazettás mennyezetét bámulva mindig csodálom, hogy volt türelmük a művészeknek ilyen gazdag szimbólumrendszerrel dolgozni, és ennyi féle, jóformán soha nem ismétlődő mintázatot festeni. A fenyőfára temperával festették a színes gyümölcs-, virág-, és levélmotívumokat.

dravaivanyi_reformatus_templom_14

6. ISKOLA+MÚZEUM: Szendrőn  a régi idők tantermeibe kukkanthatunk be a Csáky-kastélyban berendezett Iskolatörténeti kiállításon. A régi padokkal berendezett teremben van ABC-s tábla, fagolyós számolók, kezdeti írásvetítők, palavesszők, palatáblák, tarisznya, mosdótál, földgömbök és egy régi írógép is.

iskola

7.  LENYŰGÖZŐ TERMÉSZET. A göcseji bükktáj legszebb részlete a 16 hektáros Vétyemi Ősbükkösben. A fák átlagéletkora 170 év, és jóval 40 méter feletti a magasságuk – ez a természet temploma!

ősbükkös

8. KÖNYVTÁR. Szombathely: egyházmegyei könyvtár 40 ezer kötetes gyűjteménnyel, melynek legértékesebb része 16 középkori kódex, 96 ősnyomtatvány és a csak bejelentkezéssel látogatható Herzan könyvtár. A mennyezetet Storno Ferenc freskói díszitik.

egyhazmegyei_konyvtar 1

9. SZURDOK. Domoszló: a Tarjánka patakvölgye hazánk egyik legszűkebb és leglátványosabb kanyonszerű szurdoka. A háromkilométeres útvonal 3-4 óra alatt járható be. Minimum 5 főtől inditják a vezetést. (Mádi József fotója, www.panoramio.com)

tarjánka, Mádi József

10. HATÁRŐR-KÖRLET. Apátistvánfalva: egy élethűen berendezett határőr-körlet, fegyverszoba és lovasistálló segítségével élhetjük át a határőrélet mindennapjait.

apatistvanfalva01

Forrás:http://utazzmaskepp.cafeblog.hu/2014/04/08/10-titkos-hely-magyarorszagon-ezekrol-meg-biztos-nem-hallottal/

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>